Loading color scheme

nav@navionika.com | 02098, Україна, Київ, пр-т Тичини, 4

10 функцій смартгодинників Garmin, які працюють краще, якщо ви носите годинник під час сну

Перегляди: 1290
Почніть спати краще вже сьогодні

Якщо ви хочете отримати найповнішу картину того, наскільки добре функціонує ваш організм, вам варто відстежувати свої фізіологічні показники під час сну. Ось чому так важливо надягати смартгодинник Garmin перед сном — ви не тільки зможете скористатися такими функціями, як оцінка сну або будильник, але й побачите підвищення точності інших даних, які потребують цілодобового моніторингу, щоб отримати правдиву картину того, як функціонує ваш організм.

Розгляньмо деякі функції смартгодинників Garmin (які залежать від пристрою), на які впливає сон.

1. Оцінка сну

Гаразд, тут все очевидно. Розумні годинники Garmin хороші, але вони не здатні аналізувати якість вашого сну, лежачи на тумбочці. Щоб годинник міг виконувати свою роботу, його потрібно носити. І ми рекомендуємо вам звернути увагу на свої звички сну протягом певного часу. Сон є важливою функцією, безпосередньо пов'язаною з фізичним і психічним здоров'ям. Постійне недосипання може призводити до ризику виникнення високого кров'яного тиску, серцевих захворювань, інсульту, поганого психічного здоров'я та діабету 2 типу. Перевіряючи щоранку свою оцінку сну, ви отримаєте картинку того, наскільки добре ви спали протягом ночі на основі шести різних факторів, що дозволить вам внести корективи у щоденний розпорядок, наприклад, раніше лягати спати або вживати менше кофеїну протягом дня.
Оцінка сну та розширений моніторинг сну

2. Моніторинг рівня енергії Body Battery

Унікальна для смартгодинників Garmin функція, Body Battery дозволяє в режимі реального часу відстежувати ваші особисті енергетичні ресурси. Працюючи на базі Firstbeat Analytics, показник Body Battery відображає вашу фізичну активність, стрес, відпочинок і сон, а також те, як кожен з них впливає на ваш рівень енергії. За шкалою від 1 до 100, показник Body Battery вказує на те, наскільки ви готові впоратися з викликом у будь-який момент часу або потребуєте відпочинку. А оскільки якісний сон — це найцінніший час для відновлення організму, вам потрібно носити годинник для відстеження ефективності відновлення та його вплив на показник Body Battery.
Моніторинг енергії Body Battery

3. Частота серцевих скорочень у стані спокою

Смартгодинники Garmin надають дані моніторингу серцебиття протягом усього дня за допомогою датчика пульсу Garmin Elevate. Це оптичний датчик, вбудований в задню частину пристрою, який визначає частоту серцевих скорочень, просвічуючи шкіру зеленим світлом, що відбивається від еритроцитів у кровоносних судинах вашої шкіри. Існує багато важливих причин відстежувати свій пульс, і знання частоти серцевих скорочень (ЧСС) у стані спокою — одна з них.

ЧСС — це кількість ударів серця за хвилину (уд/хв), коли ваше тіло перебуває у стані спокою. Пристрої Garmin вимірюють ЧСС під час сну, зазвичай незадовго до того, як ви прокидаєтеся. У нормальних дорослих людей частота серцевих скорочень може варіюватися від 60 до 100 уд/хв, хоча дані Garmin показують, що чим активніша людина, тим нижчою є її частота серцевих скорочень. Нижча частота серцевих скорочень зазвичай відображає кардіо респіраторну підготовку, якісний сон і низький рівень стресу. Проте для цього необхідно носити годинник під час сну, щоб отримати найточніші показання.
Пульсометр

4. Стан варіабельності серцевого ритму (HRV)

ВСР — це ще один важливий показник, для вимірювання якого Garmin використовує частоту вашого серцебиття. Можливо, ви не усвідомлювали, але ваше серце насправді б'ється нерегулярно, це не метроном. Між кожним серцебиттям є різні проміжки часу, і хоча ці зміни зазвичай не є великими, вони надають важливу інформацію про ваш організм. Ці зміни в часі регулюються вашою нервовою системою, і зміни в стані ВСР можуть показати, наскільки добре ваше тіло реагує на стрес і на розслаблення. Аналіз цих змін допомагає забезпечити основу для відстеження стресу, моніторингу рівня Body Battery та відстеження сну, але це потребує часу. Для того, щоб годинник визначав стан ВСР, вам потрібно регулярно носити його вночі протягом щонайменше 3 тижнів. Це дозволить встановити базовий стан ВСР, з яким можна буде порівняти майбутні ночі. Пристрої Garmin вимірюють стан ВСР лише під час сну, тому, якщо ви не спите з годинником, ви не отримаєте переваг від цієї функції.
Статус варіабельності пульсу

5. Пульсоксиметр Pulse Ox

Сумісні смартгодинники Garmin можуть виконувати функції пульсоксиметрів, які оцінюють кількість кисню у крові в будь-який момент часу, коли він переміщується по тілу в кровоносній системі. Хоча годинники Garmin не призначені для медичних цілей, ви можете ввімкнути функцію Pulse Ox, щоб виміряти рівень насичення крові киснем під час сну, що дасть вам уявлення про те, наскільки добре ваше серце, легені та кров працюють разом. Якщо ви помітите щось дивне в показаннях Pulse Ox, ви зможете звернутися до медичного працівника, щоб він визначив, чи потрібне додаткове обстеження.

6. Статус тренування

Функція статусу тренування Garmin — це інструмент, який дозволяє спортсменам бачити, наскільки ефективно вони тренуються. Сумісні годинники Garmin збирають безліч щоденних даних, зокрема про рівень VO2 max, стан варіабельності серцевого ритму та кількість тренувань, щоб надати вам повну картину вашої особистої фізичної форми на додаток до конкретних рекомендацій, які допоможуть вам досягти поставлених цілей. Вам буде показано одну з 10 категорій статусу, які варіюються від пікового до напруженого — і чим більше даних, тим краще. Те, наскільки добре ваше тіло реагує на всі ситуації, включаючи сон, є важливим показником вашого загального рівня фізичної підготовки.
Статус тренування
Функція часу відновлення на сумісних смартгодинниках Garmin надає персоналізовану інформацію про те, скільки часу знадобиться вашому тілу, щоб повністю відновитися після виконаної під час тренування роботи. Звісно, дані відстеження сну є цінним джерелом, оскільки сон є важливим фактором, який впливає на те, наскільки добре відновлюється ваш організм. Особливо поганий нічний сон збільшить рекомендований час відпочинку перед наступним важким тренуванням, в той час як якісний сон може допомогти вам швидше повернутися до тренувального плану.

8. Щоденні рекомендовані тренування

Функція Щоденні рекомендовані тренування доступна на деяких GPS-годинниках і велокомп'ютерах Garmin, має на меті покращити ваш рівень фізичної підготовки, а також досягти оптимального тренувального навантаження шляхом вибору щоденних бігових або велосипедних тренувань, розроблених для забезпечення саме того рівня складності, який вам потрібен. Наскільки складним буде тренування, визначається з урахуванням кількох факторів, зокрема поточного тренувального навантаження, фокусу навантаження, часу відновлення, профілю нещодавно виконаних тренувань і — як ви вже здогадалися — даних про сон. Адже іноді хороший (або поганий) нічний сон робить різницю між тим, що є достатньо складним, і тим, що є майже неможливим.
Щоденні рекомендовані тренування

9. Готовність до тренувань

Навіть якщо ваш статус тренування почав погіршуватися, це не означає, що настав час викладатись на 110%. Використовуючи насамперед дані відстеження сну попередньої ночі та потреби у відновленні після нещодавніх навантажень, а також дані про ваше тренувальне навантаження, стан ВСР, історію сну та історію стресу, функція готовності до тренувань від Garmin робить саме те, як це звучить — повідомляє вам, наскільки ваше тіло готове до важких тренувань. Якщо ви виходите за межі своїх можливостей до того, як організм буде готовий, це може більше нашкодити, ніж допомогти. Саме тому отримання точної картини даних про ваш сон може допомогти вам визначити, який тип тренування найкраще відповідає вашим потребам.
Готовність до тренувань

10. Витривалість у реальному часі

Функція витривалості на сумісних годинниках Garmin допомагає описати вашу здатність до хорошої або поганої роботи. Показник витривалості за шкалою від 0 до 100% відображає, як довго ви можете продовжувати працювати з поточним рівнем зусиль. Там, де втомлюваність вступає в гру, сон відіграє важливу роль. Для розрахунку витривалості в режимі реального часу годинник враховує ваші фізіологічні показники, включаючи нещодавню і довгострокову історію активності та рівень фізичної підготовки.
Дані витривалості в реальному часі

Зі смартгодинником Garmin статистика фізіологічних даних завжди під рукою — або, точніше, на вашому зап'ясті — доки ви його носите. Наступного разу, коли ви лягатимете спати, не забудьте залишити годинник на руці, щоб він міг виконувати свою роботу якнайкраще. Ще не маєте смартгодинника Garmin? Ви можете виправити це тут, щоб почати дізнаватися більше про свої звички і про те, як вони впливають на ваш організм. Адже чим більше ви знаєте, тим краще ви можете тренуватися.